Asiakas tilasi lappuhaalarit, jotka ommeltaisiin vanhoista farkkuvaatteista. Hän oli keräillyt ajan mittaan ison laatikollisen farkkuvaatteita tähän tarkoitukseen. Sovin asiakkaan kanssa ajan mittojenottoa varten ja samalla käytiin mallia läpi tarkemmin. Hän halusi haalareista väljät ja hän halusi myös irrotettavan ”essun” missä olisi useita taskuja erilaisia välineitä varten.
Katsottiin myös yhdessä pinterestistä malleja
Kun oli suurinpiirtein päätetty mitä lähden tekemään niin aloin piirtämään housun peruskaavaa hänen mitoillaan.
Peruskaavan kuosittelu mallin mukaiseksi.
Tän jälkeen piirsin taso- ja poikkileikkauskuvat ja mietin valmistusjärjestyksen.
VALMISTUSJÄRJESTYS
1. Valmistetaan tilkkupinta kaavojen mukaisesti, palat huolitellaan yhteen ja päällitikataan
2. huolitellaan ja tikataan etu- sekä taka haarasaumat
3. ommellaan taskut paikoilleen
4. ommellaan valmiit nappilistat paikoilleen
5. huolitellaan ja tikataan oikea sivusauma nappilistan alapuolelta
6. ommellaan sisäsaumat
7. huolitellaan ja tikataan vasen sivusauma
8. sovitus
9. kiinnitetään olkaimet
10. ommellaan alavarat lapun yläreunaan
11. ommellaan kuminauhakuja lahkeisiin ja pujotetaan kuminauhat
12. viimeistely
Seuraavaksi ompelin proton ja sovin asiakkaan kanssa sovituksen.
Sovitusmuutoksia tuli jonkun verran, lappuosa jäi molemmin puolin, edestä sekä takaa, aivan liian matalalle ja eteen sai lappuosaan leveyttäkin lisätä. Housujen osuudelta proto oli hyvä, mutta siitä ylöspäin piti myös väljyyttä lisätä. Tein muutokset kaavaan ja leikkasin kappaleet seuraavaan protoon.
Toisen proton sovitus
Nyt proto oli jo huomattavasti parempi, mutta vielä tuli muutoksia.
Keskeltä takaa poistettiin väljyyttä, lahkeista poistettiin pituutta ja sivuista ylhäältä poistettiin leveyttä.
Tein jälleen muutokset kaavaan ja sen jälkeen aloin valmistamaan haalareita farkusta.
Kävin ensin läpi kaikki asiakkaan materiaalit, mietin mitkä sävyt ja materiaalit sopivat työhön, joukossa oli joitain todella joustavia materiaaleja ja joitain todella jäykkiä. Kävin myös läpi taskuja, nappeja, vetoketjuja yms mitä työssä voisi hyödyntää. Ensin ajattelin, että teen sopivan kokoista tilkkupintaa josta sitten leikkaan kappaleet, mutta koska materiaaleista löytyi kivoja isoja osia vaatteista mitä halusin käyttää niin se ei onnistunut. Niimpä aloin kasata haalareita kaavojen päälle, sommittelin, leikkasin sopivia paloja, sommittelin lisää ja ompelin paloja yhteen.
Lopputulos
HOITO-OHJE
ITSEARVIOINTI
Kaavoitin ensimmäistä kertaa lappuhaalaria ja se oli alkuun aika haastavaa niinkuin ensimmäisestä protosta huomaa ettei ihan nappiin aluksi mennyt. Mielestäni ei kuitenkaan mitään ihan järkyttävän isoja muutoksia tarvinnut tehdä ja muutokset oli helppo tehdä. Hieman oli vaikeuksia päättää mikä pala näyttää hyvältä missäkin kohtaa ja pohdin usein, että pitääköhän asiakas tästä tässä kohtaa. En ollut aiemmin tehnyt mitään isompaa tilkkutyötä eli se oli uutta, enkä tosiaan lappuhaalareitakaan ollut aiemmin valmistanut, uutta oppia tuli siis lappuhaalareiden kaavoituksessa, sekä valmistamisessa. Jos tekisin uudelleen niin luottaisin paremmin omaan näkemykseeni enkä pähkäilisi niin kauaa, että minkä palan laitan mihinkin kohtaan, tällä kertaa se nimittäin vei paljon aikaa. Loppuvaiheessa otin hieman paineita ja yritin pitää kiirettä ja se kostautui muutamalla pienellä huolimattomuus virheellä, jotka tottakai sitten vielä korjasin. Lopputulokseen olen tyytyväinen ja lappuhaalarit sopii asiakkaalle mielestäni todella hyvin.
Käytän taso- ja poikkileikkauskuvien tekemiseen Illustrator piirto-ohjelmaa, kaavojen tulostamiseen käytän välillä Grafis kaavoitus-ohjelmaa ja Canva ohjelmalla tykkään luoda kuvista kollaaseja ja asettaa kuville kehyksiä yms.
Sekä NYT tililtämme
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti