Harrastukseni

sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Erikoismateriaalien- ja tekniikoiden näyttötyö

 Aloitin suunnittelun tätä työtä varten hyvissä ajoin, etsin ideoita pinterestistä ja aika pian olin jo melkolailla päättänyt mitä haluan tehdä ja piirsin luonnoksen. Alkuperäinen ajatukseni oli tehdä työ kierrätysmateriaaleista.


Hetken päästä päätin kuitenkin vähän muuttaa suunnitelmaa. Suunnittelin mallia missä vetoketju ei olisikaan keskellä vaan enemmän oikealla ja että pääntie olisi epäsymmetrinen. Halusin työhön erilaisia tekniikoita joista pidän. Paidan peruskaava minulta jo löytyi niin seuraavaksi aloin kuositella kaavoista mallin mukaisia.







Seuraavaksi aloin etsiä materiaalia työhön. En osannut oikein päättää minkä väristä kangasta haluaisin työssä käyttää. Pengoin ensin omat kangasvarastoni läpi, kiertelin kirpputorilla sekä kangaskaupassa muutamankin kerran ja selasin nettikauppoja paljon, mutta en löytänyt mieluista kangasta. Tässä vaiheessa alkoi jo aika käydä vähiin ja stressi kasvaa kun en päässyt etenemään tässä työssä. Kun aikaa oli enää viikko enkä ollut vieläkään löytänyt materiaalia tähän työhön niin pengoin vielä oman projektivarastoni läpi ja vastaani tuli farkkutakki, jonka olin saanut joskus kaveriltani. Kokeilin sitä päälleni ja vaikka se oli hieman pieni niin sain idean kuinka muokkaisin takkia itselleni sopivammaksi ja kuinka lisäisin siihen erikoistekniikat jotka suunnittelin aiemmin ajattelemaani malliin. Purin takista alkuperäisen kauluksen sekä helman kaitaleen pois koska ne oli rispaantuneet ja ompelin tilalle uudet.




 Ajattelin lisätä takkiin väljyyttä aukileikkaamalla helmasta takaa kainaloon jatkuen kainalosta hihansuuhun ja lisäämällä aukileikattuihin kohtiin kangasta. Kysyin opettajalta onko ideani toteutettavissa kun en ole tälläistä aiemmin tehnyt niin en ollut varma, mutta kyllä se oli. Opettaja mainitsi että farkkukankaan sijaan lisäykseksi sopisi myös tilkkupinta. Mietin olisiko lopputulos liian sekava jos ompelisin tähän tilkkupintaa. Ompelin suikaleen tilkkupintaa ja sommittelin sitä takkiin niihin kohtiin joihin aukileikkaus tulisi ja se näyttikin tosi hyvältä siinä, joten päätin käyttää sitä siihen.









 Halusin applikoida takkiin takakappaleelle lotus kukkakuvion jonka näin pinterestissä. Etsin netistä tietoa applikoinista ja tutustuin asiaan tarkemmin. Sen jälkeen etsin koulun tilkkulaatikosta sekä omista jämäkankaistani sopivan värisiä materiaaleja. Kun olin löytänyt haluamani värit niin leikkasin paperilla olevan kuvion osiin ja käytin osia kaavoina joiden avulla leikkasin osat kankaista. En ollut ihan varma onnistuuko tämä suunnitelma koska materiaalit erosi toisistaan, osa oli joustavaa ja osa ei, osa paksumpaa kuin toinen. Halusin kokeilla ja lopputuloksesta tuli mielestäni onnistunut.







Sommittelin etutaskuiksi aiemmin tekemiäni tilkkupintoja, neulasin ne kiinni ja katsoin miltä näyttää. Mielestäni ne sopi takkiin hyvin joten ompelin ne kiinni. Neulasin myös aiemmin virkkaamiani kuvioita takkiin etukappaleelle ja kokeilin mihin kohtaan ne haluan.  








Kiinnitin selkään tulevan kuvion osat paikalleen liimaharson avulla ja ompelin ne sitten suoralla ompeleella kiinni.


Kokeilin millaisella tikin pituudella ja leveydellä siksak-ommel olisi mielestäni parhaimman näköistä applikoinnin viimeistelyä varten.





Tämän työn valmistaminen sujui hyvin ja yllättävän nopeasti eikä työtä tehdessä tullut suurempia ongelmia. Aika oli loppua kesken tämänkin kanssa enkä ihan kaikkea kerennyt tekemään mitä olin suunnitellut. Hihoihin piti tulla vielä käsinkirjonnalla kuviot mutta jätin sen osion viime metreillä pois ja hyvä niin. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja takki tulee varmasti käyttöön. Joissain kohti työn jälki ei ole ihan sitä mitä toivoin, kiire sai aikaan huolimattomuutta. Erityisen tyytyväinen olen siitä että sain tehtyä työn täysin kierrätysmateriaaleista niinkuin alunperin halusinkin. Mielestäni on tärkeää miettiä vanhoille vaatteille uutta käyttötarkoitusta eikä vain heittää roskiin siinä vaiheessa kun ei halua enää käyttää. Ainoa materiaali mitä tässä työssä ei ole kierrätetty on ompelulangat. 























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ny- yritys

Toisena opiskeluvuotenani päätimme muutaman luokkatoverin kanssa perustaa yhteisen NY- yrityksen ja lähteä mukaan Vuosi yrittäjänä- ohjelmaa...